Saldo

Wil je met je OV-chipkaart op saldo reizen? Lees meer over de kosten of koop je saldo online. 

Kosten reizen op saldo

Wanneer je reist op saldo betaal je een basistarief plus een bedrag voor elke gereisde kilometer. Bij het inchecken wordt eerst een instaptarief van je saldo afgeschreven. Bij het uitchecken wordt het instaptarief teruggestort en worden de gereisde kilometers en het basistarief in rekening gebracht.

Instaptarief

Om op saldo te kunnen reizen moet je voor een reis met de bus een minimaal bedrag op je OV-chipkaart hebben staan. Dit is het instaptarief, je kunt dit zien als een soort borg. Als je uitcheckt krijg je het instaptarief weer terug. Het standaard instaptarief varieert tussen de € 4 en € 6. Voor bepaalde langere lijnen is dit een hoger bedrag. Kijk voor de uitzonderingen op de pagina afwijkende tarieven.

Basistarief

Het basistarief wordt landelijk vastgesteld. In 2024 is dit € 1,08.

Kosten per kilometer

Het kilometertarief is niet landelijk vastgesteld. Dit kan verschillen per vervoersgebied. Wil je de kosten van je reis weten? Plan je reis via onze reisplanner, in het reisadvies staan de kosten of kijk op de pagina Afwijkende tarieven.

Leeftijdskorting

Kinderen van 4 t/m 11 jaar en volwassenen ouder dan 65 jaar hebben recht op 34% korting als ze op saldo met de bus reizen. In Noord-Brabant reizen kinderen tot en met 11 jaar gratis mee en krijgen jongeren van 12 t/m 18 jaar ook 34% korting. Deze kortingen zijn de hele dag geldig.

Wat moet je hiervoor doen?

Om met korting te reizen heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Jouw geboortedatum staat namelijk op je persoonlijke OV-chipkaart. De kaart berekent dan automatisch bij het in- en uitchecken je leeftijdskorting. Behalve in- en uitchecken, hoef je hier verder niets voor te doen.

Saldo opladen

Heb je nog genoeg saldo op je OV-chipkaart? Zorg dat je je kaart 'oplaadt' vóór de reis. Je moet namelijk genoeg saldo hebben voor het instaptarief of voor de ritprijs. Wil je altijd voldoende saldo op je OV-chipkaart hebben? Kies dan voor automatisch opladen.

Ook interessant

OV-chipkaart

Met deze kaart betaal je in Nederland voor je reis met alle vormen van Openbaar Vervoer: bus, trein, tram of metro.

In- en uitchecken

Vergeet niet altijd in en uit te checken! Ook voor abonnementhouders.