Let op! Op Hemelvaartsdag geldt de zondagdienstregeling. Check voor je vertrek de reisplanner.

De landelijke spelregels in het kort:

 • Reis alleen met het OV als het noodzakelijk is.
 • Mijd drukte: reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Maak in het OV gebruik van een niet-medisch mondkapje. (verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar). Zet het mondkapje op voor je instapt.
 • Houd rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte waar mogelijk.
Voor heel Nederland geldt een strengere lockdown om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Reis alleen met het OV als het noodzakelijk is. Lees meer...

Aangepaste serviceverlening

De serviceverlening in het Openbaar Vervoer is anders dan reizigers gewend zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Mondkapje in het OV verplicht

Het gebruik van mondkapjes is in de OV-voertuigen voor reizigers verplicht. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen.

Voorin instappen en achterin uitstappen

De voordeuren van de Breng bussen zijn weer geopend. Nu de voordeuren weer open zijn, willen we zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer creëren in de bus. Daarom willen we je vragen om voorin in te stappen en bij de midden- of achterdeur uit te stappen. Zo houden we het OV veilig. Ook kun je weer een kaartje kopen bij de chauffeur.

Lees verder

Bij onze loketten op Arnhem CS en op Nijmegen CS is ook een los ritkaartje te koop.

Veelgestelde vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen hieronder beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Kijk op de website van de Rijksoverheid:
Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen als ik reis met Openbaar Vervoer?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen zijn:
 • Was vaker je handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes.
 • Volg de instructies van onze medewerkers op.
 • Draag in de voertuigen een mondkapje. Sinds 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het Openbaar Vervoer.
 • Vermijd drukte.
 • Wie mogelijk besmet is met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen zoveel mogelijk vermijden. De OV-bedrijven volgen de adviezen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus.
Ik heb geen mondkapje. Mag ik nog met het Openbaar Vervoer?
Het gebruik van mondkapjes is in OV-voertuigen voor reizigers en medewerkers verplicht. Je hoeft geen medisch mondkapje te dragen in het Openbaar Vervoer. Je kunt een zelfgemaakt of een niet-medisch mondkapje dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende, het kapje moet goed aansluiten rondom de neus en mond. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van mondkapjes.

Is een mondkapje verplicht in het Openbaar Vervoer?
Ja, sinds 1 juni 2020 is een niet-medisch mondkapje verplicht voor reizigers en medewerkers.

Welk type mondkapje heb ik nodig in het OV?
Voor gebruik in het Openbaar Vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Je kunt deze ook zelf maken.

Hoe gebruik ik een niet-medisch mondkapje?
Lees de handleiding van de Rijksoverheid met uitleg over hoe je een niet-medisch mondkapje gebruikt.

Waarom moeten reizigers wel een mondkapje op en zien we OV-medewerkers zonder?

De vervoerders hebben met maatregelen, zoals het sluiten van de voordeur van de bus en het afsluiten van de stoelen achter de chauffeurscabine, gezorgd voor voldoende afstand. De afstand tussen chauffeur en reizigers is ruim 1,5 meter. Daarom is het dragen van een mondkapje voor de chauffeurs niet verplicht.

De chauffeur draagt overigens wel een mondkapje bij zich, voor het geval het nodig mocht zijn.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen?

Je kunt een niet-medisch mondkapje onder meer kopen bij de apotheek of drogist. Je kunt wegwerp-mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. Je kunt ook een (katoenen) niet-medisch mondkapje kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Ik denk dat ik in aanmerking kom voor een uitzondering op de mondkapjesplicht. Hoe weet ik dit zeker?
Het landelijke beleid rondom (medische) uitzonderingen op de mondkapjesplicht vind je op de website van OV-NL.

Hoe zit dat met 1,5 meter afstand in het OV?

Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. In de voertuigen wordt geaccepteerd dat 1,5 meter niet altijd haalbaar is. Daarom wordt dit beleid in trein, bus, tram en metro versoepeld, in combinatie met het gebruik van mondkapjes, waarmee verantwoord reizen mogelijk is. Waar nodig helpen we je hierbij met aanwijzingen in of bij onze voertuigen. Op stations en bij haltes vragen we je om wel 1.5 meter afstand te houden.

Welke maatregelen nemen de Openbaar Vervoerbedrijven om besmetting te voorkomen?
Connexxion en andere vervoerders volgen de adviezen van het RIVM op. Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen.

Daarnaast worden reizigers gevraagd om vaker hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden op perrons, stations en bij haltes. Niet-medische mondkapjes zijn verplicht in het Openbaar Vervoer.

Vanwege het coronavirus maak ik voorlopig geen gebruik van mijn abonnement. Kan ik mijn reisproduct vroegtijdig of tussentijds opzeggen?
We hebben de verschillende mogelijkheden per reisproduct voor je op een rij gezet.
Bekijk de mogelijkheden